Klimaat Mallorca

Het klimaat Mallorca. Warme zomers en zachte winters. Het klimaat op Mallorca is zeer geschikt voor uw zonvakantie.

Middellandse zeeklimaat op Mallorca

Het Middellandse zeeklimaat van Mallorca is warm en droog, in de zomer trekt het eiland dan ook vele toeristen en is het hoogseizoen. Zeker in de zomer is er ook weinig kans op neerslag en in de kustgebieden zullen de temperaturen relatief mild zijn. Vooral de zee beïnvloedt het weer op Mallorca. De zee is er diep, rustig en relatief warm, met oppervlaktetemperaturen van 26º C. Hetzelfde klimaat vindt u dan ook niet in andere gebieden op dezelfde breedtegraad. Gaat u 300 tot 400 km naar het noorden, het Europese vasteland, dan koelt het behoorlijk af in de winter en naar het zuiden treft u de warme Sahara.

Regen

De jaarlijkse neerslag varieert over het eiland, van 350mm in het zuiden tot 1500 mm in de hoge gebieden op de Serra de Tramuntana gebergte. Gemiddeld valt er op Mallorca tussen 450mm en 650mm neerslag gedurende het jaar. 40% van de regen valt in de herfst, tussen september en november; 25% valt in het voorjaar, tussen maart en mei; 25% valt in de winter, van december tot februari; en in de zomer, van juni tot augustus, valt slechts 10% van de jaarlijkse regen. Het merendeel van de regen die valt binnen een paar dagen met een aantal zeer pittige buien in de herfst.

Wind

Mallorca’s zeebries staat bekend als de Embat; Deze wind wordt lokaal gevormd en is het resultaat van het dagelijkse opwarmen van de grond in tegenstelling tot de gewone zeewatertemperatuur. De lucht verwarmt het land waardoor de warme lucht zal stijgen en dus de koelere zeelucht naar het eiland wordt getrokken. Dit betekent dat de dagelijkse temperaturen in de zomer aan de kust, niet teveel oplopen, mits de aflandige wind die tegen de Embat inblaast er niet is.

Bosbranden

Het klimaat op dit eiland heeft voor- en nadelen. Enerzijds trekt Mallorca hierdoor hordes toeristen. De jaarlijkse miljoenen toeristen zijn één van het eiland zijn belangrijkste inkomstenbronnen geworden. Maar er zitten ook nadelen aan dit voor toeristen gunstige klimaat op Mallorca. Er komen namelijk, net zoals in veel andere gebieden rond de Middellandse Zee, veel bosbranden voor. Hectares (soms beschermd) natuurgebied gaan tijdens deze branden verloren. Elke zomer wordt met man en macht gewerkt om deze branden zo snel mogelijk te blussen.