Geschiedenis Mallorca

De geschiedenis van Mallorca

Vierduizend jaar v.Chr. werd het eiland bewoond door een Iberisch herdersvolk dat in holen woonde.

 

 

 

 

De Carthagers waren vanaf 645 v.Chr. de eerste bewoners van de Balearen. Vijfhonderd jaar later (123 v.Chr.) werd de archipel veroverd door de Romeinen die alle eilanden in de vierde eeuw opnamen in de provincie Hispania Citerior. Voor het eerst hoorden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera bij elkaar. De Romeinen bouwden de steden Manacor, Pollentia en Palma en legden wegen en bruggen aan.

In de 4e en 5e eeuw verspreidde het christendom zich over de eilanden en werden de eerste basilieken opgericht. Na de ondergang van het Romeinse Rijk werd het vasteland van Spanje veroverd door de Westgoten. De Balearen werden geplunderd en veroverd door de Vandalen. Deze werden op hun beurt in de 6e eeuw weer verdreven door de Byzantijnen onder leiding van Belisarius.

In de twee volgende eeuwen werden de eilanden voortdurend bestookt door Barbaren en Noormannen. In het begin van de 8e eeuw werden de Balearen aangevallen en veroverd door de Moren. Er volgde een bezetting die drie eeuwen duurde. Palma werd als hoofdstad aangewezen en kreeg de naam Medina Mayurka. Het eiland werd gebruikt als uitvalsbasis van kapers die handelsschepen aanvielen en dit leverde Mallorca veel geld op.

 

 

De Balearen werden in 1479 een provincie van het grote Spaanse rijk dat ontstond na de trouwerij van Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië. In de 16e eeuw ging de handel en de scheepvaart onderuit door de Turkse expansiedrift en de Noord-Afrikaanse zeerovers. Ook door de ontdekking van Amerika ging de economie sterk achteruit doordat een deel van de handel zich verplaatste van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan.

In 1833 werd de Balearische provincie opgericht en het bestuur de Balearen werd op Mallorca gevestigd. Op Menorca en Ibiza zat een delegatie van dit bestuur. Het heeft nog een hele tijd geduurd dat het toerisme er voor zorgde dat de welvaart geleidelijk toenam. In 1983 kregen de Balearen de autonome status toegekend met een eigen regering en parlement.

Vakantie aanbieders

Vakantie Mallorca - Neckermann

Mallorca vakantie - Sunweb

Vakantie Mallorca - Prijsvrij

Mallorca vakantie - ElizaWasHere

Goedkope Vliegtickets Mallorca World Ticket Center

Reisgidsen Mallorca

Vakantie Mallorca - TUI Arke
Mallorca vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
TUI Arke

Vakantie Mallorca - Sunweb
Mallorca vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Sunweb

Vakantie Mallorca Prijsvrij
Mallorca vakantie

Hotel, Appartement,
Vliegvakantie, All-Inclusive
Prijsvrij

Mallorca Eliza Was Here
Mallorca vakantie

Kleine hotels, B&B's,
Vliegvakantie
ElizaWasHere